A tárolóállványok típusai: minden a tárolórendszerek típusairól

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast termékek

A raktárak hatékonyságát, biztonságát és általános teljesítményét befolyásoló egyik legfontosabb döntés a termékválasztéknak megfelelő tárolórendszer kiválasztása. Az Ön vállalatánál telepítendő polcrendszer típusától függhet az Ön "lenni vagy nem lenni" a raktározási és logisztikai üzletágban. Érdemes elemezni a piacon elérhető megoldásokat, mielőtt döntést hozna.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Ismerje meg a raktárakban használt polcok alapvető osztályozását, és tudja meg, hogy az egyes tárolórendszereket mire használják.

Raktári polcok - mi az és mire használják?

A raktári polcok minden raktár nélkülözhetetlen részei. Leggyakrabban egy többszintes fémszerkezet formáját öltik magukra, és így lehetővé teszik a különböző típusú áruk (különböző súlyú, méretű, specifikációjú stb.) tárolását. Felelősek az ilyen típusú egységek hatékonyságának javításáért, megkönnyítik az áruk gyors és hatékony szállítását, és emellett biztonsági megoldást is nyújtanak.

Melyek a raktárakban használt leggyakoribb állványtípusok?

A tárolható áruk típusa elsősorban az alkalmazott állványrendszer típusától függ. Ezek mérete, működési jellemzői, felépítése, a felhasznált anyagok, sőt maga az összeszerelés módja is eltérő lehet. Egy dolog azonban biztos - az ilyen típusú elemek ügyes kiválasztása és alkalmazása számos fontos szempont figyelembevételét teszi lehetővé. Többek között: a rendezettség, a termelékenység javítása és az esetleges komissiózási hibák kiküszöbölése, valamint a teljes raktári működés optimalizálása. Most, hogy már tudja, mik ezek és mire használják őket, ideje áttérni a cikk fő témájára. A raktári tárolórendszerek a következő típusú állványrendszerekkel lehetnek felszerelve:

Átfolyós állványok

Ez a fajta szerkezet speciális görgőkkel van felszerelve, amelyek jelentősen felgyorsítják a szállítást, és "folyékonyabbá" teszik azt. Munkájuk jellemzői miatt elsősorban a rövid eltarthatósági idejű árukat (pl. gyógyszereket és élelmiszereket) kezelő raktárakban használják.

Bejárható polcok

Ezek tökéletes megoldást jelentenek a korlátozott raktárhelyiségek esetében. Mindez annak köszönhető, hogy egyetlen "tömör" egységet alkotnak. Úgy működnek, hogy a targoncák (vagy más szállítójárművek) nem "mellette", hanem "belül" hajtanak be az állványzatba. Nagy előnyük a jelentős raktárhelymegtakarítás, mivel a szállítási útvonalak a minimálisra csökkennek. Hátrányuk viszont az, hogy kifejezetten az egységes választék tárolására szakosodott raktárak számára készültek.

Mozgatható polcok

A dinamikus polcrendszerek másik típusa az úgynevezett mobil polcrendszer. Ennél a polcrendszer-típusnál nem az áruk, hanem maguk a polcok mozognak a raktárban. Ezek a legváltozatosabb választékhoz is ideálisak.

Raklapos állványok

Ezt az állványtípust statikus állványnak nevezik, és ahogy a nevéből is kiderül, raklapokra helyezett áruk tárolására használják. Más elnevezések, amelyek alatt megtalálhatóak, a polcok nélküli polcok, vagy gyakrabban a magaspolcos állványrendszerek (amely lehetővé teszi az áruk magas csarnokokban történő tárolását). Ez a fajta megoldás többek között műanyag raklapokat használ, amelyek a Bekuplast márkától is kaphatók.

Polcrendszerek

Ebben az esetben a név is magáért beszél. A polcos állványok nem mások, mint speciális polcokkal felszerelt szerkezetek, amelyek lehetővé teszik az áruk tárolására szolgáló sokkal kisebb területek elkülönítését. Jellemzőiknek köszönhetően ez a fajta megoldás ideális a viszonylag kis választék tárolására.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő raktári állványrendszert?

A jól megválasztott raktári állványrendszernek biztonságosnak és hatékonynak kell lennie, ami egyenes következménye annak, hogy alkalmazkodik a vállalat sajátos igényeihez és lehetőségeihez. Ezért a megfelelő állványrendszer kiválasztásakor a következő tényezőket kell figyelembe venni:

  • A választék típusa - kulcsfontosságú lépés annak mérlegelése, hogy milyen áruk fognak áramlani a szóban forgó raktárban. Elsősorban ezek mérete, súlya és általános jellemzői (pl. eltarthatósági idő) határozzák meg, hogy milyen állványrendszert kell választani. Ez határozza meg a maximális terhelést, az egyes polcok számát és távolságát, sőt a teljes szerkezet méreteit is.
  • Rendelkezésre álló hely: Ez a "földön" lévő területre és a csarnok vagy raktár magasságára egyaránt vonatkozik. Ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni. Teljesen más ugyanis a polcok kiválasztása, ha sok szabad hely áll rendelkezésre, és teljesen más, ha ez a hely nagyon korlátozott.
  • Araktár működési módja: Érdemes szem előtt tartani, hogy a polcoknak kompatibilisnek kell lenniük (vagy a lehető legjobban hozzá kell igazodniuk) a raktár jellemzőihez. Itt figyelembe kell venni például az alkalmazott technológiát (kézi, félautomata vagy automatikus raktár), valamint a használt eszközöket (targoncák, raklapos kocsik és mások).

Egészítse ki polcrendszerét tartós, hatékony és megbízható Bekuplast megoldásokkal.

Szeretne többet megtudni, vagy rögtön raklapokat, konténereket és ládákat rendelni raktári polcaihoz? Tekintse meg vállalatunk teljes termékkínálatát, vagy kérjen támogatást szakképzett tanácsadóinktól. Ők szívesen meghallgatják az Ön igényeit, hogy a legmegfelelőbb és legkompatibilisebb raktározási megoldásokat javasolhassák.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist