A tároló létesítmények típusai és funkcióik

Created by Monika Sojka |

A közlekedés és a piacok riasztó ütemben bővülnek. Lengyelországban és Európában folyamatosan épülnek új nagy raktárak. Bár kívülről mindegyik szinte egyformának tűnik, a gyakorlatban zárt, gépesített, kereskedelmi vagy nem gépesített raktárakra oszthatók. Tudja meg, miben különböznek, és hozza meg a helyes döntést.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Ismerje meg a leggyakoribb raktártípusokat. Tudja meg, milyen funkciókkal rendelkeznek, hogy az Ön vállalkozásának profilját a piac igényeihez igazítsa.

Mi az a raktár? Egy épület építészeti meghatározása.

A raktár, függetlenül az építési jog szerinti funkciójától, zárt, állandó építmény, ami azt jelenti, hogy állandóan a talajhoz van rögzítve. A megvalósítandó projekttől függően lehet egyszintes vagy kétszintes építmény. Lehet pinceszerű is, ahol a pince további tárolóhelyet is biztosít. Természetesen az egész létesítményt úgy kell megtervezni, hogy az megfeleljen az összes szükséges előírásnak és szabványnak , és lehetővé tegye a szabad munkavégzést a helyiségekben az egészségügyi és biztonsági szabályok betartásával. Természetesen a raktárak, legyenek azok nagyméretűek vagy valamivel kisebbek, olyan létesítmények, amelyeket áruk, berendezések vagy egyéb kiegészítők tárolására használnak. Ezek az ellátási lánc kulcsfontosságú részét képezik.

A raktárak típusai és az egyes létesítmények funkciói

A következő osztályozás a raktárak különböző típusait mutatja be. Ellenőrizze, melyik felel meg legjobban az Ön vállalkozásának.

#1 Raktárépület szerkezete

A raktáraknak három fő típusa létezik:

  • Zárt raktár - zárt létesítmény, amelyet olyan termékek tárolására használnak, amelyek megfelelő körülményeket igényelnek, például beállított léghőmérsékletet, UV-védelmet vagy páratartalmat. Ez a raktártípus föld feletti létesítményekre, amelyek a föld felett vannak, és földalatti létesítményekre, például pincékre vagy bunkerekre oszlik.
  • Félnyílt raktár - Ezt a raktártípust gyakran fészernek is nevezik. Az építmény általában három oldalról épül, és nagyon jó szellőzést biztosít. Ezt az építménytípust gyakran használják olyan építőanyagok tárolására, amelyeknek szükségük van a csapadéktól való védelemre, de a nedvesség nem befolyásolja őket hátrányosan.
  • Nyílt tárolás - ez az elnevezés azokra az udvarokra utal, amelyek nem fedettek. Az ilyen raktár leggyakrabban egy bekerített és burkolt terület, ahol olyan tárgyakat tárolnak, mint például az építési konténerek.

#2 Az áruk tárolása

A raktározó cégek három szektorra oszthatók, amelyek fő meghatározó tényezője az épület magassága. Az ilyen cégek többsége szigorúan raklapokon elhelyezett rakományok tárolásával foglalkozik. Ez azonban nem az egyetlen tárolási forma. Vannak olyan vállalatok is, amelyek ömlesztett árukat tárolnak pl. silókban vagy üzemanyagot földalatti tartályokban. Ebben az esetben a raktár magassága és térfogata is fontos.

A magasság szempontjából háromféle r aktártípus létezik:

  • magasraktár, ahol a létesítmény 7,2 m és 25 m között van;
  • közepes tároló, ahol a létesítmény 4,2 m és 7,2 m között van,
  • alacsony raktár, amikor a létesítmény 4,2 m-nél alacsonyabb.

#3 A tároló létesítmények funkciói

Egy másik osztályozás, amely döntő fontosságú egy nagy raktárral rendelkező vállalat munkájának megszervezésekor, pontosan a létesítmény funkcióira vonatkozik. Ez az osztályozás magában foglalja a következőket:

  • Átrakodó raktárak - nagy közlekedési csomópontoknál, például autópályákon vagy kikötőkben található létesítmények, amelyeket az áruk gyors átrakodására használnak a szállítási módok között.
  • Gyártási raktárak - az ilyen ipari csarnokokban félkész termékeket vagy az adott vállalat konkrét gyártási folyamataihoz szükséges termékeket tárolnak.
  • Vámraktárak - ideiglenes raktárak, ahol a vámhivatalnokok által ellenőrzött árukat tárolják a kiadásukig.
  • Konténerraktárak - ezekben a raktárakban az áruk, berendezések és gépek szállítására használt konténereket tárolják.
  • Konzignációs raktárak - ezek a vámhatóságok tulajdonában lévő telephelyeken találhatók. Olyan termékeket tárolnak, amelyek arra várnak, hogy az arra jogosult személyek átvegyék őket, pl. nemzetközi tengeri szállítás után.

#4 Választéktárolás

A terméktárolás másik fontos típusa az, amely a különböző árucsoportok egymástól való elkülönítését jelenti. Ebben az esetben különbséget tesznek rakományegységek, ömlesztett áruk, valamint gázok és folyadékok között.

#5 Szortiment elhelyezése

Az áruk elrendezése döntő fontosságú a raktári munkaszervezés megtervezésekor. Itt is különböző típusokra oszthatjuk a raktárakat. Jelenleg a raktártípusok között 3 rendszer létezik, amelyek az áruk elrendezésének különböző módjain alapulnak:

  • Az áruk elkülönítése a komissiózás gyakorisága szerint - ebben az esetben olyan csarnokunk van, amelyben a leggyakrabban szállított áruk a be- és kirakodó rámpáknál helyezkednek el. Így sok időt lehet megtakarítani, és maga a szervezés is hatékony és rövid időt vesz igénybe. Egy ilyen stratégiában feltételezzük, hogy a szezonálisan vagy ritkán szállított, használt árukat tartalmazó raklapok a rámpáktól legtávolabb helyezkednek el.
  • Fix raktározási helyek - egy ilyen rendszer elfogadása azt jelenti, hogy minden árucsoportnak pontos szektora van, függetlenül a szállítás vagy a használat gyakoriságától.
  • Szabad tárolási helyek - az árut tartalmazó raklapot pontosan ott helyezik el, ahol szabad hely van. Az ilyen rendszer biztosítja az áruk rendszeres szállítását, de a helymeghatározásuk megfelelő informatikai rendszer bevezetését igényli.

#6 Raktárhelyszín

Az áruk helyes elhelyezésének kulcsa a raktárak helyének helyes hierarchiája is. A logisztikai óriások leggyakrabban tartományok szerint különítik el a létesítményeket. Ebben az esetben országos, regionális vagy helyi létesítmények között tesznek különbséget. Ebben az esetben a következő raktártípusokat különbözteti meg:

  • Kereskedelmi raktárak - ezt a fajta raktárt leggyakrabban a kereskedelmi létesítményekhez legközelebb helyezik el, hogy minimalizálják a szállítási költségeket és annak idejét.
  • Gyártási raktárak - olyan létesítmények, ahol félkész termékeket tárolnak a gyártási szakaszok között.
  • Elosztó raktárak - az áruforgalom átrendezésére szolgálnak.
  • Átrakodó raktárak - elosztóközpontoknak is nevezik, és a termékek átmeneti tárolására szolgálnak a további forgalmazás céljából.

#7 A gépesítés mértéke

A raktárak gépesítése olyan folyamat, amely megkönnyíti a raktárak működését, csökkenti az emberi egységek szükségességét, valamint hatékonyabbá és rövid életűvé teszi a koordinációt. Emiatt megkülönböztetjük a következőket:

  • nem gépesített raktárak - minden a hagyományos módon történik,
  • gépesített raktárak - az emberek munkáját megkönnyítő berendezésekkel felszerelt létesítmények,
  • automatizált raktárak - olyan munkaciklus, amely minimalizálja az emberek raktári munkájának szükségességét. Minden folyamat az informatikai rendszerek és robotok működésén alapul.

Lényeges: a raktár típusát és funkcióját az Ön üzleti profiljához kell igazítani.

Koncentráljon a vállalat raktárainak megfelelő szervezésére. Határozza meg a megfelelő helyet, hierarchiát, a terméktárolás típusát és a gépesítés mértékét. Ne feledje, hogy az automatizált raktárakhozdedikált konténerek, euro-szabványos contecline konténerek vagy intralogisztikai szállító konténerek használata a kulcs számos raktárterület szervezésének optimalizálásához Lengyelországban és Európában. Ha pedig speciális szállítótartályokra van szüksége, tekintse meg a gyártó Bekuplast ajánlatát. Mi mindig az Ön rendelkezésére állunk.

 

A bejegyzés szerzője: Beszámoló a következő címmel: Beszámoló a következő címmel: Beszámoló a következő címmel: Beszámoló a következő címmel:

Monika Sojka - Marketing Specialist