A raktárak optimális tervezése - hogyan csináljuk helyesen?

Created by Monika Sojka | |   Folyamatoptimalizálás

A raktározási terület a raktár négy alapvető zónájának egyike - az átvételi, komissiózási és kiadási zónákkal együtt. Itt tárolják a termékeket, mielőtt előkészítik őket a címzettnek történő kiszállításra. A raktározási terület megfelelő tervezése és felszerelése kulcsfontosságú hatással van a raktári létesítmény működőképességére: a szükséges mennyiségű készlet tárolására való képességre, a termékek megfelelő védelmére és hatékony kezelésére.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

A raktározási folyamat egy raktárban a termékeknek egy erre a célra kialakított területre történő áthelyezésével és meghatározott helyekre történő elhelyezésével kezdődik. A rakományegységeket általában állványrendszerben vagy a padlón egymásra helyezve helyezik el. A termékek egy adott helyen maradnak, amíg ki nem hozzák őket a komissiózáshoz. A raktározás nem lenne lehetséges a megfelelő berendezések nélkül. Ne feledje, hogy még a legjobban felszerelt, szakemberek által üzemeltetett raktár sem lesz optimálisan kihasználva, ha hiányoznak a megfelelő tárolási módszerek és eszközök - például állványok és szekrények, valamint konténerek és raklapok -, amelyeket a folyamat során használnak.

A raktárfelszerelések kiválasztása

Az optimális módszer és a megfelelő tárolóeszközök kiválasztása többlépcsős folyamat, amelyben számos tényező játszik szerepet, többek között a tárolt áruk típusa, mennyisége és jellemzői, valamint eltarthatósági ideje; a csomagolás típusa, amelyben elhelyezik őket; az áruk rotációja; a raktár infrastruktúrája és felszereltsége; a tárolási és munkavédelmi előírások; valamint a raktárvezető szempontjából optimális költségek. A raktári berendezések csoportjába tartoznak többek között a raktári állványok, akasztók, állványok, valamint a konténerek és raklapok. A konkrét berendezések kiválasztását meghatározó tényező az adott intralogisztikai folyamat sajátosságai.

A kevésféle terméket nagy mennyiségben tároló raktárak esetében, ahol a cikkek forgása erősen korlátozott, előnyben részesítik azokat a helyhez kötött tárolóeszközöket, amelyeket a telepítés után nem kell mozgatni, és amelyek tartósan a raktárhelyiség egységébe építve maradnak. A nagyszámú, differenciált termék tárolására tervezett elosztó raktárakban, ahol rendszeres áruforgalom van, érdemes a soros raklapos állványokat és a nyúlványos targoncákat választani. Másrészt a homogén termékek nagy szezonális jelenlétével rendelkező raktárakban, ahol az anyagáramlásnak meg kell felelnie a dinamikus termelés és forgalmazás követelményeinek, a választásnak egy automatizált megoldást kell választania, szatellit állványrendszerrel és a szállítási feladatokat ellátó szállítószalag-rendszerrel. Végül, azokban a raktárakban, ahol a nagy áruforgalom miatt a belső elrendezés gyakori változtatására van szükség, lehetőség van úgynevezett kötetlen tárolóeszközökbe beruházni, amelyek kialakítása lehetővé teszi, hogy egyik helyről a másikra mozgathatók legyenek - ezek között vannak a körhintapolcok vagy a mobil polcok.

További szempontok a raktár térbeli és szerkezeti adottságai és a rendelkezésre álló hely (mind az áruk, mind a tárolóeszközök számára), a raktározandó áruk típusa, súlya és mérete (mivel ezek határozzák meg a megfelelő tárolóeszközök, például konténerek, hordók, kádak, raklapok vagy ládák kiválasztását) és az állványok kialakítását, az áruk kiszállítási és átvételi módja (amely lehetővé teszi a raktár magasságának és a megközelítési útvonalak szélességének, és így a targoncák megfelelő kiválasztását), és végül a tárolóeszközök költsége.

Dinamikus és statikus tárolás

A tárolórendszerek különböző tényezők alapján kategorizálhatók. A tárolórendszerek esetében a felosztás egyik kritériuma a tárolás módja: statikus vagy dinamikus. A dinamikus tárolási rendszer lehetővé teszi az áruk gyors mozgását, és megkönnyíti a FIFO (First In, First Out) rendszert. Ebben az esetben például áramlásos állványrendszert alkalmaznak, ahol az állványalagutakba szerelt szállítógörgők segítségével az áruknak az állványrendszerbe történő mozgását a gravitáció befolyásolja. Statikus raktározási rendszer esetén az áruk a raktár egy meghatározott helyére tartoznak. Ez a módszer különösen népszerű a rögzített választéklistával rendelkező létesítmények esetében. Ezek mindegyike különböző típusú állványrendszerek használatán alapul.

Soros vagy tömbös tárolás

A raktárterületen belüli teherelosztás kritériuma alapján két módszert lehet megkülönböztetni: a soros és a tömbös tárolást. A választás a termék forgásától és sajátos jellegétől, az alkalmazott technológiai megoldásoktól és a hordozó típusától függ.

Mi a soros tárolás?

A soron belüli tárolás különösen népszerű az olyan raktárakban, ahol nagyszámú SKU-t tárolnak - viszonylag kevés egyedi indexszel. A tárolt SKU-kat állványsorokban helyezik el - általában egymással párhuzamosan elrendezve. Minden egyes tárolt egységhez szabad hozzáférést kell biztosítani. Ez a módszer általában soros raklapos állványrendszert használ - egy egyszerű keretszerkezetet, amelyben a tárolóegységet egy úgynevezett fészekben helyezik el. A moduláris felépítés lehetővé teszi végtelen hosszúságú sorok kialakítását, és az állványzat magasságát elsősorban a kezelőegység elérhetősége korlátozza. A modern technológia és az ellátási lánccal szemben támasztott növekvő követelmények, ahol a raktározási hely szűkös, a magas polcos állványrendszerek kifejlesztéséhez vezettek.

Mi az a tömbös tárolás?

A blokkos tárolás leginkább olyan raktárakban népszerű, ahol kis számú SKU-t tárolnak - egy indexből viszonylag nagy mennyiségben. A SKU-kat egymásra rakják - a létesítmény padlóján történő egymásra helyezéssel, és speciális, erre a tárolási típusra szánt állványokat használnak. A blokk közepén tárolt egységhez csak a többi egység eltávolítása után lehet hozzáférni - a blokkos tárolás LIFO (Last In, First Out) leltárforgatási politikát érvényesít.

A blokkos raktározáshoz leggyakrabban használt raktári állványok a behajtó állványok (a targonca mélyen behajtja a rakományt az állványrendszerbe, a raklapot a tartósínekre helyezik), az áramló állványok (a raklapok görgőkön nyugszanak, A raklapokat a gravitáció szállítja az állványrendszerbe), szatellit állványrendszer (ahol a raklapokat egy távirányítású önjáró platform szállítja az állványrendszerbe, amely automatikusan síneken fut).

Hagyományos és modern tárolás

Ezenkívül a raktárkezelési módszerek hagyományos és modern módszerekre oszthatók. Az első esetben a raktározási rendszerek nem használnak fejlett informatikai rendszereket, és az automatizálás egyetlen jele néha az olyan berendezések használata, mint a targoncák vagy emelők. A raktározási folyamatok összetettségének mértéke azonban azt jelenti, hogy ma már a modern raktározási rendszerek dominálnak, amelyeket elsősorban a fejlett technológia használata jellemez. Ennek egyik kulcseleme a WMS (Warehouse Management System) bevezetése, amely nagyban megkönnyíti a raktárkezelést, ösztönzi a hatékonyságot és segít a költségek csökkentésében.

Összefoglaló

A megfelelő raktározási technológia kiválasztása fontos döntés, amely nagy hatással van az egész létesítmény zavartalan működésére. Ezért érdemes már a raktár tervezési vagy korszerűsítési szakaszában megtervezni ezt a szempontot, hogy figyelembe lehessen venni minden olyan tényezőt, amely befolyásolhatja a helyes döntést és annak megvalósítását.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist