A műanyag raklapok előnyei. Miért válassza a szállítható műanyag raklapokat?

Created by Monika Sojka | |   Raklapozás

A szállítmányozó cégek vagy más vállalkozások egyik legfontosabb eszköze a raklap. Ezek teszik lehetővé az áruk hatékony szállítását és biztonságos tárolását. Manapság egyre gyakrabban használják a műanyag raklapokat is - mitől olyan népszerűek?

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Hogyan válasszuk ki a szállító raklapokat?

Jelenleg a műanyag vagy fa Europallettek uralják a piacot. Megfigyelhető azonban, hogy a műanyag raklapok gyártása növekszik, és egyre inkább ezek a raklapok kerülnek előtérbe. Hogy miért? Erről később lesz szó. Először is szeretnénk arra összpontosítani, hogy mit kell figyelembe venni a választásukkor. A raklapokat, típusuktól függetlenül, áruk csomagolására, szállítására és tárolására használják. A termékek tárolására és szállítására egyaránt használják őket. Méretük szabványosított, így könnyen automatizálhatók. Bár érdemes egyébként tudni, hogy a műanyag raklapok gyártója megrendelésre is elkészítheti őket. És hogy mi a fontos a kiválasztásukkor? Először is fontos, hogy figyeljünk a terhelhetőségükre. Itt mind a statikus, mind a dinamikus terhelést fontos figyelembe venni. Ezenkívül az anyag, amelyből készülnek, befolyásolja a szilárdságukat.

Melyek a műanyag raklapok jellemzői?

Mint már említettük, a műanyag raklapok gyártása évről évre nő, egyre több vállalat használja ezt a megoldást, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb a kereslet irántuk. Mi ennek az oka? Mindenekelőtt a tartósságuk és a káros külső tényezőkkel szembeni ellenállásuk. Ez alatt pedig mind a vegyszerállóságot, mind az időjárásállóságot értjük, ami különösen fontos, ha az árukat kültéren tárolják. Ezenkívül hosszú élettartamukról híresek, és használat közben biztonságot nyújtanak (nincsenek szilánkok, nincs sérülésveszély a szögektől). A műanyag raklapok továbbá higiénikusak. Alaposan tisztíthatók, és különböző típusú árukhoz egyszerűen, ömlesztve használhatók. Ez növeli sokoldalúságukat, funkcionalitásukat. Különböző célokat is szolgálhatnak. Más lesz a magasra hajtogatott műanyag raklap szerkezete (további megerősítésekkel rendelkezik), és más az élelmiszerek szállítása esetén is (az ilyen raklapok teteje zárt, nincsenek olyan rések vagy lyukak, amelyek elősegítik a víz vagy a szennyeződés felhalmozódását). És, ahogy már említettük, lehetnek szabványos méretek, mint például az 1200x800-as műanyag raklap, de különleges kérésre is gyártják őket.

A műanyag euro raklapok típusai

A raklapok több típusát különböztethetjük meg felhasználásuk vagy rendeltetésük szerint. A legfontosabbakról szeretnénk tájékoztatást adni. Az export raklapok a legalapvetőbbek. Könnyűek, erősek és nem igényelnek kémiai előkezelést. Napjainkban a következő raklapokat használják gyakrabban újrahasznosított műanyagból készült raklapok. Miben különböznek egymástól? Zárt visszavezető rendszerekben használják őket, de ami a legfontosabb, hogy újrahasznosított anyagból készülnek. Ezáltal környezetbarátabbá válnak. Az ESD műanyag raklapok rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy vezetik az elektrosztatikus töltéseket. A higiénikus raklapokat az élelmiszeriparban használják, és mindenütt alkalmazhatóak, ahol magas higiéniai színvonalra van szükség. A legnépszerűbbek a H1 Euro raklapok, amelyek élelmiszerekkel való érintkezésre is jóváhagyhatók. Ezek mellett léteznek fél raklapok is, amelyek például kiállításokon használhatók.

Továbbá fontos tudni, hogy a raklapok terhelhetőségükben is különböznek. Általában a műanyag raklapok gyártásakor különböző jelölésekkel jelzik, hogy milyen terhelésnek tehetőek ki.

  • Aközepes és nagy teherbírású raklapokat általában újrafelhasználható raklapként használják mind a nyílt pooling rendszerekben, mind a zárt ellátási láncokban. A kiváló minőségű anyagból készült raklapok statikus terhelhetősége akár 5000 kg, míg dinamikus terhelhetősége akár 1500 kg is lehet.
  • Az utóbbi csoportba tartoznak a nehéz raklapok a nehéz terhek és a nehéz terhek kezeléséhez. Ezek lehetnek tömör vagy áttört kivitelűek. Statikus terhelhetőségük legfeljebb 5 000 kg, míg dinamikus terhelhetőségük legfeljebb 1 500 kg. Ezenkívül magasraktári állványoknál is használhatók, mivel megerősítésekkel rendelkeznek a tartósságuk növelése érdekében.

Műanyag és fa raklapok - a különbségek

Azt mondják, hogy a műanyag raklapok egyre inkább felváltják a fából készült raklapokat. Milyen különbségek vannak közöttük a felhasználás szempontjából? Először is a műanyag raklapok könnyű tisztíthatóságát hangsúlyozzák. A fából készültekkel ellentétben ezek nem tartalmaznak penészgombát, gombát és baktériumokat. Emiatt még a gyógyszeriparban vagy az élelmiszeriparban is kötelezőek. Biztonságosabbak is - nincsenek kiálló szögek vagy faforgácsok, amelyek behatolhatnak a bőrbe. Ráadásul nagyon robusztusak, nagy terhelést is kibírnak. Hátrányuk, hogy ha egyszer eltörnek, többé nem használhatók. Másrészt azt mondják, hogy a fából készült szállítóraklapok környezetbarátabbak. Ezzel az érvvel nehéz vitatkozni, de választhat olyan műanyag raklapgyártókat, akik újrahasznosított anyagokból készítik őket. Ahogy korábban írtuk, újrahasznosítani is lehet őket. Végül hozzá kell tenni, hogy a műanyag euro raklapok drágábbak, mint a fából készültek. De a sokkal hosszabb élettartamuk miatt gyakran jó befektetéssé válnak. Míg egy fából készült raklap ritkán éri el az egy évet javítás nélkül, addig a műanyag legalább 10 évig is kitarthat.

 

A bejegyzés szerzője: B:

Monika Sojka - Marketing Specialist