A lengyelországi műanyaggyártók, mit gyártanak?

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

A műanyagipar az élelmiszer-, a fém- és az autóipar mellett a vezető gazdasági ágazat Lengyelországban. Jelentős hatással van az egyes ipari ágazatok fejlődésére. Gyártók és forgalmazók alkotják, akik késztermékeket állítanak elő és dolgoznak fel. A következő cikkben bemutatjuk, hogy pontosan mit is gyártanak műanyagból, és hol rejlik az iparág ezen ágának erőssége.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Mik azok a műanyagok?

A műanyag egy gyűjtőfogalom a szintetikus és félszintetikus anyagok széleskörű felhasználási területére. A mindennapi életben nélkülözhetetlen szerepet játszanak. Használjuk őket a munkahelyen, otthon, az iskolában, a kórházakban, a boltokban és így tovább. Mindenféle csomagolást, ruházatot, orvosi eszközt, okostelefont és még sok mást alkotnak. Szerves anyagok, és az előállításukhoz használt nyersanyagok olyan természetes termékek, mint a cellulóz, a földgáz, a só, a szén és az olaj. Így ezek olyan termékek, amelyek iránt a kereslet tovább fog nőni, mivel lehetővé teszik a mai modern élet igényeinek és a környezetvédelmi alapelveknek az összeegyeztetését.

Műanyagok - sokoldalú anyagok sokféle tulajdonsággal az ipar számára

Ezek olyan sokoldalú anyagok, amelyek alkalmazási lehetőségei lényegében korlátlanok. Alacsony sűrűségüknek köszönhetően az így előállított termékek rendkívül könnyűek. A legtöbb ismert és napi szinten használt műanyag hő- és elektroszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. A műanyagokat alkotó polimerek egy része elektromos vezetőként is használható, mivel ellenállnak azoknak a tényezőknek, amelyek sok anyag korrózióját okozzák. Az előállított műanyagok egy része átlátszó, ami lehetővé teszi, hogy optikai eszközök gyártásához használják őket.

Műanyagok - egy olyan anyag, amely sok mindenre alkalmas

A műanyagok sokféle formában léteznek, amelyeknek a kívánt formát lehet adni, valamint más anyagokkal kombinálni. Minden műanyagnak meg kell felelnie bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy felhasználásra engedélyezzék. Ha nem felelnek meg az előírt kritériumoknak, akkor különböző típusú adalékanyagok felhasználásával módosíthatók töltőanyagok, pigmentek vagy egyéb erősítőanyagok formájában.

A műanyagipar Lengyelországban

A modern műanyagok mára uralják a modern életmódot, ezért folyamatosan új ötletek és megoldások születnek, amelyekre néhány évvel ezelőtt még senki sem gondolt volna. Az innovatív anyagoknak és a legmodernebb technológiáknak köszönhetően a minőség mellett a biztonság is javítható, mivel segítenek az erőforrás-hatékonyság javításában. Ez az, ami a műanyagipar fejlődését nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt hajtja. A műanyagipar viszonylag fiatal iparág, az 1950-es évekre nyúlik vissza, és azóta folyamatosan nő a kereslet az ilyen típusú termékek iránt. Ma a globálisan gyártott műanyagok legnagyobb mennyisége Ázsiából származik, amely ezen a területen világelsőnek számít. Európa nemzetközi szinten a harmadik helyen áll a gyártott műanyagok több mint 17%-ával.

Az iparág - néhány tény és a műanyagok felhasználása

Az ipar a lengyel gazdaság igen fontos ága. Csaknem 170 000 alkalmazottat foglalkoztat ez az iparág, és a termelés forgalma megközelíti az évi 90 milliárd zloty-t. Az iparág nem létezne az adalékanyagok, vegyületek, félkész és kész műanyagtermékek előállításában részt vevő gyártók, forgalmazók és feldolgozók nélkül. A feldolgozó berendezések és tartozékok gyártói és az újrahasznosítók szintén szerepet játszanak ezen a területen. A feldolgozás vitathatatlanul vezető szerepet tölt be ezen a területen, az iparág forgalmának több mint 80%-át a feldolgozóipar adja. A műanyag-feldolgozás fő tevékenysége mindenféle csomagolás, például palackok, tartályok, dobozok, műanyag csomagolások, elektromos kábelek, gumik, csövek és profilok, az építőipar vagy az autóipar számára készült termékek gyártása. Ezek nélkülözhetetlen alkotóelemei az autók, az elektronikai berendezések, a konyhai eszközök és még sok minden más gyártásának. Tartós és olcsó anyagot képviselnek. Nagyon valószínű forgatókönyv, hogy a jövőben felváltja a fémet, a fát és még az üveget is.

Műanyaggyártók Lengyelországban

Lengyelország évek óta versenyben van a műanyagipar piacvezető címéért. A Plastics Europe Poland éves jelentései azt mutatják, hogy a több mint 300 legnagyobb lengyelországi műanyag-feldolgozó vállalat közül több mint 60% lengyel tőkével rendelkező cég. Így a külföldről érkező befektetőknek, akik itt szeretnék elindítani a vállalatukat, nincs könnyű dolguk. Az egyik vezető vállalat ezen a területen a bekuplast csoport, amely európai szinten gyárt újrafelhasználható csomagolóanyagokat, például ipari tartályokat, egymásra rakható tartályokat és sok más, az élelmiszeriparnak szánt, az élelmiszerek szállítását vagy tárolását megkönnyítő csomagolóanyagokat.

A csomagolási ágazat, mint a műanyag felhasználásának egyik fő eszköze

A lengyel műanyagipar legfontosabb ágazatai kétségtelenül a csomagolási ágazat, a kereslet közel 33%-ával, valamint az építőipar 26%-ával. A harmadik helyen az autóipar áll 10%-os eredménnyel, mivel a műanyagokat és polimer kompozitokat nagyon gyakran használják az autók alsó részeinek, például lökhárítók, ajtók, műszerfalak, légzsákok vagy biztonsági övek gyártásához. Mint látható, a műanyagpiac nemcsak a gazdaságban, hanem a mindennapi életben is fontos helyet foglal el. Így feltételezhető, hogy Lengyelország nyugat-európával szemben is megállja a helyét. Az ágazat növekedési dinamikája olyan magas, hogy a következő években egész Európában a legmagasabb eredményre számíthatunk.

 

A bejegyzés szerzője: Sz:

Monika Sojka - Marketing Specialista