A gyümölcs- és zöldségszállítás alapelvei

Created by Monika Sojka | |   Bekuplast tudás

A friss gyümölcsöket és zöldségeket az úgynevezett alacsony szállítási érzékenység jellemzi - ez azt jelenti, hogy rendkívül érzékenyek az olyan környezeti körülményekre, mint az alacsony/magas hőmérséklet, a nedvesség és az oxigén; hogy túl hosszú szállítási idő alatt rosszul bírják a szállítást, és könnyen megsérülnek, ha nem megfelelő körülmények között szállítják őket.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Ennek ellenére minden nap biztonságban eljutnak a címzettekhez, gyakran több tíz vagy több száz kilométert megtéve. Ez bizonyos szállítási szabályok és előírások betartásával lehetséges, amelyek közé tartozik a megfelelő műanyag tartályok kiválasztása is.

1. szabály - Tartsa frissen

A friss termékek szállításának logisztikája nagyon összetett, és az ellátási lánc minden láncszemének optimálisan kell együttműködnie, ha a gyümölcsök és zöldségek tökéletes állapotban akarnak eljutni a fogyasztókhoz. Ebben három kulcsfontosságú tényező játszik döntő szerepet: a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és etilénszint fenntartása a szállítás során. A legtöbb friss gyümölcs és zöldség esetében a szállítási hőmérsékletnek 0ºC közelében kell lennie (a túl alacsony hőmérséklet megfagyáshoz vezethet), és állandónak kell lennie (a hőmérséklet-emelkedések negatívan befolyásolják a termék fizikai és biokémiai szerkezetét).

A második fontos tényező a megfelelő relatív páratartalom fenntartása. Sok zöldség és növény esetében az optimális 90-95%, de például a zöldségek közel 100%-os páratartalmat szeretnek, a hagyma, a sütőtök vagy a fokhagyma pedig 70% körüli páratartalmat (utóbbiak túl magas páratartalom mellett elkezdhetnek csírázni vagy penészedni); ezért jó, ha a hasonló nedvességigényű termékeket egy szállítmányon belül szállítjuk. A harmadik kérdés az etilénszint. Ez a növényi hormon felgyorsítja a friss gyümölcsök és zöldségek érési folyamatait. Ha etilén kibocsátó termékeket (pl. banán) etilénre érzékeny termékekkel keverünk, akkor az utóbbiak elveszítik frissességüket, és túl gyorsan sárgulnak (pl. uborka) vagy megpuhulnak (pl. burgonya).

2. szabály - A biztonságos szállítás biztosítása

Amint a fenti példákból látható, a gyümölcsök és zöldségek szállítás közbeni friss és biztonságos megőrzésére vonatkozó szabályok terméktípusonként eltérőek lehetnek; ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő kommunikációval és logisztikai tervezéssel optimalizáljuk a szállítási feltételeket. A gyümölcs- és zöldségszállításra számos jogszabályi előírás vonatkozik. A fuvarozó felelős a szállítási feltételekért és az esetleges gondatlanságért, továbbá biztosítania kell, hogy személyzete megfelelő képzést kapjon a higiéniai szabályokról, és megfeleljen az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő személyekkel szemben támasztott egészségügyi követelményeknek.

A friss gyümölcsöt és zöldséget olyan speciális járművekben kell szállítani, amelyek műszaki feltételei lehetővé teszik a megfelelő hőmérséklet fenntartását. A járműveknek tisztának kell lenniük, és megfelelő védelmet kell nyújtaniuk a termékeknek az időjárás és a szennyeződések ellen. A rakodótérnek légmentesnek kell lennie, a padlójának pedig csúszásmentes, vízálló műanyagból kell készülnie. Az is előnyös, ha a friss termékek tárolására szolgáló rekesz nincs kapcsolatban a vezetőfülkével.

3. szabály - a megfelelő ládák kiválasztása a gyümölcsök és zöldségek számára

Annak érdekében, hogy a termékek hőmérséklete a hűtőkamrában alacsony maradjon, célszerű a gyümölcsöket és zöldségeket speciális szellőző (perforált) tárolóedényekben és dobozokban tárolni, amelyek biztosítják a megfelelő légáramlást, és hosszabb ideig frissen tartják a termékeket. Az élelmiszerek higiénikus tárolásához a legmagasabb szintű tisztasági követelmények biztosítására is szükség van, ezért a tárolóedények kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy azok moshatók legyenek - lehetőleg automata mosórendszerben.

Az optimális tárolóknak könnyű, de tartós anyagból kell készülniük, amely megkönnyíti a kézzel való kezelést, és nem enged a hőmérséklet-ingadozásnak - ez nyilvánvaló követelmény a hűtött körülmények között történő szállítás esetén. Jó ötlet, ha a gyümölcs- és zöldségdobozok egymással kompatibilisek és rakományállóak, így biztonságosan egymásra helyezhetőek (egymásra pakolhatók), és így rakodóhelyet takarítanak meg. A megfelelő megoldás keresésekor érdemes megfontolni a kifejezetten a friss termékek visszaváltható logisztikájához tervezett összecsukható szállítódobozok által nyújtott lehetőségeket is; azáltal, hogy üres állapotban csökkentik a térfogatot, megkönnyítik a tárolást és a visszaszállítást.

4. szabály - tartsa be az összes szállítási előírást

A különböző típusú hűtőberendezések használatának köszönhetően a csökkentett hőmérsékleten tartott friss gyümölcsök és zöldségek a hűtési láncban akár nagy távolságokra is szállíthatók szárazföldön, tengeren és levegőben. Az út minden egyes szakaszában (a termelőtől a fogyasztóig) a tárolásuk hőmérsékleti feltételeinek meg kell felelniük a Lengyelországban és az EU országaiban hatályos élelmiszerjogi előírásoknak, többek között az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, valamint az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárásokról szóló 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek, valamint az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek. Számos információt nyújt az élelmiszerek biztonságos tárolásáról és szállításáról.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - marketingszakértő