A biztonságot fokozó tároló létesítményekre vonatkozó rendelkezések

Created by Monika Sojka | |   Vállalati folyamatok

A nagyméretű raktárakban - de nem csak ott, hiszen ez a szabály minden olyan helyiségre vonatkozik, amelyet áruk tárolására szánnak - rendkívül fontos a tárolóeszközökre vonatkozó előírások betartása. Nem szabad megfeledkezni a megfelelő berendezés kiválasztásáról sem. Ebben a cikkben bemutatunk egy maréknyi tippet a berendezések kiválasztására és használatára vonatkozóan, amelyek segítenek a raktárhelyiségek megszervezésében és felszerelésében.

Ne habozz a kérdéseiddel!

Itt vagyunk, hogy megválaszoljuk őket és segítsünk közelebbről megismerni kínálatunkat. Érdeklődésed cégünk, a bekuplast iránt prioritást élvez nálunk. Kattints a melletti gombra – várunk a kapcsolatfelvételre!

Mik azok a tároló létesítmények?

Először is, egy kis elmélet. Definíció szerint a raktárberendezés olyan szerkezeti megoldás, amely a raktárban tárolt áruk egymásra helyezését, alátámasztását vagy felfüggesztését szolgálja. Az ilyen berendezések leggyakoribb típusa a polcrendszer, azaz a többszintes térszerkezetű berendezés, amely az áruk tárolására szolgál közvetlenül a szerkezeti elemeken vagy kiegészítő segédeszközök (pl. polcok) használatával. Az állványrendszereknek számos típusa létezik: polcok; raklapos állványrendszer (polcok nélküli polcok, amikor az árukat közvetlenül az állvány szerkezeti elemein tárolják); konzolos állványrendszerek (felépítésükre jellemző a konzolokkal vagy támasztékokkal ellátott, ismétlődő oszlopok vagy keretek rendszere, általában szokatlan méretű termékek tárolására szolgálnak); behajtó és áthajtó állványrendszerek (olyan polcokkal épülnek, amelyek folyosókat alkotnak, amelyekben az árukat raklapokon tárolják); átfolyós állványrendszerek (gravitációs vagy gépi meghajtású és félig kényszerített); mobil (általában nagyméretű, viszonylag kis mennyiségű áruk tárolására használják); konzolos (önhordó, amely az áruk tárolásának funkcióját látja el, és egyúttal a raktár tető és/vagy falainak tartószerkezetét is biztosítja).

További tárolóeszközök az állványok (áruk tárolására szolgáló, közvetlenül szerkezeti elemekre támaszkodó, rögzített térbeli eszközök, például oszlopos; réselt; fészkes; prizmás stb.); akasztók (tárolásra szolgáló térbeli eszközök, amelyek a tárgyak közvetlen vagy közvetett felakasztására szolgálnak az átalakított szerkezeti elemekre, például egy- vagy kétoldalas álló; falra szerelt; függesztett); talpfák (fa, fém stb. eszközök, amelyek lehetővé teszik az áruk tárolását a létesítményen belül és kívül, a talajtól bizonyos távolságot megtartva); lécek (a raktárépületben vagy azon kívül a padlóhoz rögzített térbeli eszközök, amelyeket ömlesztett anyagok tárolására terveztek).

Az előírások javítják a biztonságot

A raktárberendezéseknek a raktárban betöltendő funkciójuknak megfelelő kiválasztása mellett meg kell felelni a szükséges jogszabályi előírásoknak, és biztosítani kell a berendezés körül a munkakörnyezet biztonságát. Ne feledje, hogy a biztonságért és a jogszabályoknak való megfelelés biztosításáért mind a tárolórendszerek felhasználója, mind azok szállítója/tervezője/építője felelős. Ha azonban a bekövetkező rendellenességek a nem megfelelő működéssel függnek össze, a felelősség egyedül a felhasználót terheli. Alapvető fontosságú, hogy a raktárakat úgy tervezzék és építsék meg, hogy azok ne csak a tárolt termékek, hanem a raktárat üzemeltető alkalmazottak biztonságát is biztosítsák. Az állványos berendezések esetében feltétlenül figyelni kell a következőkre: az állványzat és a padló megengedett terhelése; a létesítmény stabilitásának biztosítása; a rakodási műveletek helyes megszervezése, különösen gépesített (motorizált) szállítóeszközök használata esetén.

A szabadon álló polcokat fel kell szerelni egy táblával, amely tartalmazza a gyártó adatait, a megengedett terhelést, valamint a polcok szállítására, összeszerelésére és használatára vonatkozó utasításokat. Ezenkívül a használatra engedélyezett polcok esetében a gyártónak ki kell állítania egy tanúsítványt, amely tartalmazza a gyártó adatait, a polcok nevét és megnevezését, a gyártás évét a gyártási számmal, az elvégzett vizsgálatok körét és eredményeit, valamint a lengyel szabványoknak való megfelelőségről szóló nyilatkozatot.

Lengyel szabványok vs. előírások

Azon a követelményen kívül, hogy az állványszerkezetnek kellően erősnek és stabilnak kell lennie, valamint hogy védve legyen a felborulás ellen, nincsenek egyéb előírások az anyagtároló berendezésekre vonatkozóan. Ezért a raktárberendezéseket használó tervezőknek és munkáltatóknak a lengyel szabványok követelményeit kell követniük, különösen a következőket:

  • PN-M-78321:1988 - Szabadon álló tárolóállványok. Követelmények és vizsgálatok.
  • PN-88/M78320 - Tárolóeszközök. Tároló polcok. Nevek, kifejezések, felosztás és szimbólumok.
  • PN-88/M78321 - Szabadon álló tároló polcok. Követelmények és vizsgálatok.
  • PN-88/M78322 - Tároló berendezések. Tároló polcok. Alapvető paraméterek.
  • PN-M-78325:1988P - Tároló berendezések tároláshoz. Prizmás tárolóállványok. Követelmények és vizsgálatok.

Az említetteken kívül a következő szabványokat kell figyelembe vennie az építőnek:

  • PN-EN 15620:2010P - Statikus acél tárolórendszerek - Változó konfigurációjú raklapállványok - Tűrések, deformációk és kezelési távolságok.
  • PN-EN 15629:2010P - Statikus acél tárolórendszerek.
  • PN-EN 15635:2010/Ap1:2011 - Statikus acél tárolórendszerek. A tároló berendezések alkalmazása és karbantartása.
  • PN-EN 15512:2011P - Statikus acél tárolórendszerek. Változó konfigurációjú raklapállványok. A szerkezeti tervezés alapelvei.
  • PN-EN 15095+A1:2012P - Forgó és kör alakú, valamint emelőberendezéssel ellátott, motoros mozgó raklap- és polcrendszeres állványok. Biztonsági követelmények.
  • PN-EN 528:2012P - Rakodódaruk. Biztonsági követelmények.

Mielőtt konkrét polcokat vásárolnánk, érdemes meggyőződni arról, hogy azok megfelelnek-e a fenti szabványokban felsorolt speciális követelményeknek.

Szabályok és józan ész

A hatályos szabványoknak való megfelelés ellenőrzése mellett ugyanilyen fontos a polcrendszerek használatára vonatkozó tilalmak betartása is: a polcrendszerek túlterhelése; a sérült elemek javítása vagy konfigurációjuk megváltoztatása (pl. a szerkezeti elemek távolságának megváltoztatása); sérült csomagolású termékek, raklapok vagy konténerek polcrendszerekre helyezése; a tárolási munkákhoz használt szállítóeszközök túlterhelése; a munkaterület elkerítése nélküli munkavégzés. Az anyagok tárolására szolgáló valamennyi berendezésnek (beleértve: állványok, állványok, raklapok), valamint a mennyezeteknek és padlóknak, amelyeken az anyagokat tárolják, meghatározott maximális megengedett terheléssel kell rendelkezniük, hogy a tárolás biztonságos legyen, és az állványok ne sérüljenek meg, illetve ne boruljanak fel. Az adott helyiségben felállított polcok szilárdságának meghatározásakor figyelembe kell venni annak a mennyezetnek és padlónak a szilárdságát is, amelyre azokat felállítják. Így megelőzhető az a helyzet, hogy a polcok elbírják a terhelést, de a rögzítés elszakad, és a szerkezet összeomlik. Amellett, hogy a tárolóberendezés építésének szakaszában meg kell felelni az egyedi követelményeknek, fontos, hogy a tárolóberendezést rendszeresen ellenőriztessük a szükséges képesítéssel rendelkező, hozzáértő személyekkel. Így jelentősen meghosszabbítható az állványrendszer biztonságos élettartama, és elkerülhetők a balesetek.

 

A bejegyzés szerzője:

Monika Sojka - Marketing Specialist